Tyfoon laat kersenbloesems in Japan maanden te vroeg uitkomen

Tyfoon laat kersenbloesems in Japan maanden te vroeg uitkomen

De opkomst van de kersenbloesems is een jaarlijks terugkerend spektakel op Japan. De roze pracht lokt elke lente een massa toeristen naar het eiland, maar de natuur is ze dit jaar te snel af. De Japanse website Weathernews kreeg al meer dan 350 meldingen binnen van kersenbomen die nu al hun bloesems tonen. Dat is ongeveer vijf maanden te vroeg.

Het voelt als een warme lente

De oorzaak van de premature roze pracht zijn twee tyfoons die niet zo lang geleden het eiland hebben aangedaan. Door de hevige wind zijn heel wat bomen hun bladeren kwijtgeraakt. Dat is een probleem, want de bladeren laten een hormoon los dat de knoppen ervan weerhoudt om uit te komen. Bovendien werden de stormen gevolgd door een warme periode. Die heeft de bomen misleid en ze doen denken dat het al lente is. De meldingen van de bloesems kwamen eerst uit het zuidwesten van het eiland, maar strekken zich ondertussen uit tot in de meest noordelijke regio van het land. Het is de eerste keer dat het fenomeen zich op zo'n grote schaal voordoet.

Er is goed en slecht nieuws voor de mensen die de bloemenpracht in het echt wilden aanschouwen. De bomen die zich nu al in het roze hebben gehuld, zullen dat in de lente niet opnieuw doen. Gelukkig gaat het om een minderheid, zegt Hiroyuki Wada, boomdokter bij de Flower Association of Japan. "Ik denk niet dat het de pracht van de kersenbloesems volgend jaar zal beïnvloeden", vertelde hij aan de lokale zender NHK.