Tyfoon Hagibis maakt slachtoffers: minstens elf doden en twaalf vermisten

De krachtige tyfoon Hagibis heeft huis gehouden in grote delen van Japan, incluis de hoofdstad Tokio. Daarbij zijn minstens elf mensen om het leven gekomen, twaalf anderen zijn vermist en zowat 120 mensen liepen verwondingen op. Dat blijkt uit cijfers van de lokale autoriteiten.

Hagibis, die aan land kwam aan het schiereiland Izu, raasde zaterdagavond lokale tijd door de regio van Tokio. In verschillende delen van het land die getroffen zijn door aardverschuivingen en overstromingen, zijn reddingsoperaties opgestart.

In de nacht van zaterdag op zondag kregen 4,4 miljoen mensen het bevel om hun woning te verlaten in het oosten en het noordoosten van het land. Onder hen ook 910.000 inwoners van de stad Kawasaki. Door de tyfoon was er hevige regenval en krachtige windstoten, waardoor residentiële wijken onder water liepen.

Om 9 uur lokale tijd (2 uur in België) bevond Hagibis zich boven de Stille Oceaan, voor de kust van het noordoosten van Japan. De tyfoon verplaatst zich in noordoostelijke richting aan 60 kilometer per uur met windsnelheden tot 142 kilometer per uur.

bron: Belga