Twitter controleert voortaan tweets Trump op fake news

Twitter controleert voortaan tweets Trump op fake news

De Amerikaanse president Donald Trump plaatste gisteren twee berichten op Twitter geplaatst, waarin hij beweerde dat stemmingen per post "substantieel frauduleus" zijn. "Brievenbussen zullen geplunderd worden, stembiljetten zullen vervalst worden en illegaal worden afgedrukt en frauduleus worden ondertekend", zo schreef hij onder meer.

Twitter plaatste daarop een symbool bij de tweets, samen met de zin "lees hier de feiten over verkiezingen per post". Wie daarop klikt, wordt doorverwezen naar aan webpagina waarin de uitlatingen van Trump onder meer met behulp van nieuwsartikels weerlegd worden.

"De vrije meningsuiting wordt verstikt"

De Amerikaanse president is niet te spreken over de factcheck. Dat blijkt uit een reactie die Trump uitgerekend op Twitter heeft geplaatst. "Twitter bemoeit zich nu met de presidentsverkiezingen van 2020", zo schrijft hij. «Twitter is de vrije meningsuiting volledig aan het verstikken. En ik, als president, zal dat niet laten gebeuren." Trump wijst er ook op dat bij de factcheck onder meer gebruik werd gemaakt van CNN en The Washington Post, twee media die hij al herhaaldelijk heeft beschuldigd van fake news.

De sociaalnetwerksite Twitter heeft in het verleden veel kritiek gekregen omdat ze aan Trump een platform zou geven om valse informatie te verspreiden. De Amerikaanse president zegt dat hij Twitter in de eerste plaats gebruikt om sommige bevooroordeelde Amerikaanse mediabedrijven te omzeilen.

Primeur voor president

Nick Pacilio, een woordvoerder van Twitter, zegt dat het niet de eerste keer is dat de microblogsite overgaat tot het uitvoeren van een factcheck. Het is wel voor het eerst dat dit gebeurt bij een tweet van Donald Trump. Of de Amerikaanse president in de toekomst nog vaker aan een factcheck wordt onderworpen, werd niet meegedeeld.

Wegens de coronacrisis wordt in de VS nagedacht over de mogelijkheid om stemmingen per brief te organiseren bij de presidentsverkiezingen in november. Onder meer Gavin Newsom, de Democratische gouverneur van de staat Californië, heeft aangekondigd dat hij een systeem daarvoor wil opzetten. De Republikeinen vrezen dat daardoor meer mensen hun stem zouden uitbrengen, wat in het voordeel van Democraten zou kunnen zijn.