Twintigjarig Theater aan Zee trekt blik nostalgie open

Twintigjarig Theater aan Zee trekt blik nostalgie open

Het festival Theater aan Zee (TAZ) in Oostende viert dit jaar zijn twintigste verjaardag en viert dat met een reeks hernemingen. De organisatie stelde het programma voor van deze lustrumeditie, dat uiteraard ook ruimte biedt voor heel wat nieuw werk en premières. TAZ vindt dit jaar plaats van 28 juli tot en met 6 augustus op 40 locaties in de stad en haven van Oostende. Voor de twintigste editie blikt TAZ nog eens terug op het verleden. Dat gebeurt met hernemingen van theatervoorstellingen die minstens tien jaar oud zijn, een online tentoonstelling www.erTAZeens.be en een salongesprek over 20 jaar TAZ. Heel wat oud-laureaten en centrale gasten zijn uitgenodigd om oud werk te hernemen of om nieuw werk voor te stellen. En Josse De Pauw, Marijke Pinoy en Tom Lanoye mogen reflecteren over het verleden en een laudatio brengen op de openingsavond, op 27 juli.

Maar er zijn ook heel wat nieuwigheden te vinden tussn de 138 producties, samen goed voor 650 voorstellingen. TAZ presenteert tien premières, waarvan vier Belgische. Heel wat laureaten, zoals Louis Vanhaverbeke, BOG. en Nick Steur, presenteren nieuw werk in Oostende. Daarnaast blijven ook beproefde formules behouden, zoals het Familiepark, de selectie Jong Theater en Jong Muziek dat een platform biedt aan talent, en het boekenprogramma Uitgelezen aan Zee.

Een centrale gast is er dit jaar niet, en dat voor het eerst sinds 2001. Info, programmatie en tickets zijn te vinden op taz2016.theateraanzee.be.

bron: Belga