Tweelingen leven langer dankzij speciale band

Ben jij deel van een tweeling? Dan hebben wij goed nieuws! Want volgens een studie die gepubliceerd is in PLOS One leven tweelingen vaak langer. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben de medische gegevens van Deense tweelingen die geboren werden tussen 1870 en 1900 vergeleken met data van de 'gewone' Deense bevolking.

Uit de analyse blijkt dat tweelingen tot hun 65ste levensjaar minder kans hebben om onverwachts te overlijden dan mensen zonder tweelingbroer of -zus. Dit verband was bij eeneiige tweelingen nog sterker dan bij niet-identieke tweelingen. Zo hebben vrouwen die deel uitmaken van een tweeling 10% meer kans om op pensioengerechtigde leeftijd nog kerngezond te zijn. Mannen hebben op hun beurt minder last van chronische ziektes.

Dat tweelingen langer gezond blijven leven, hebben ze volgens hoofdonderzoeker David Sharrow te danken aan hun hechte relatie. Zo zouden ze meer sociale en financiële steun krijgen, waardoor ze zichzelf beter kunnen verzorgen. Zijn vermoedens zouden wel eens kunnen kloppen, want eerdere studies hebben aangetoond dat getrouwde koppels of mensen met veel vrienden ook langer leven.

Foto Pixabay