Tweehonderdvijftigste geboorte van Napoleon dit weekend herdacht in Waterloo

door
Belga
Leestijd 1 min.

Museum 'Mémorial 1815' aan de voet van de Leeuw van Waterloo organiseert zaterdag en zondag een speciaal weekend om de 250e verjaardag van de geboorte van Napoleon Bonaparte onder de aandacht te brengen. De Franse veldheer en keizer werd op 15 augustus 1769 geboren in Ajaccio (Corsica). Het evenement richt zich op de jeugdjaren van Napoleon. Het burgerlijke en militaire leven van het einde van de 18e eeuw wordt geëvoceerd met een bivak op de site. Een Napoleon in persoon - als student aan de militaire school van Brienne - zal er de bezoekers ontvangen. Vervolgens moet het publiek voorbij de 'keizerlijke douane' aan de ingang van het kamp. In het kamp zelf kunnen de bezoekers kennismaken met onder meer de voorstelling van de regimenten en hun bewapening, de opleidingen voor de strijd, animaties met paarden of ateliers rond paardrijden in amazonezit.

Een aantal activiteiten snijden de mode van dat tijdperk aan, andere halen toenmalige spelen (zoals croquet) opnieuw naar boven.

Een 'bivak-ticket' kost 12 euro en geeft toegang tot de animaties maar ook het Panorama en het monument van de Leeuw. Met een ticket 'Memorial Event' kunnen de vier belangrijkste locaties (museum, Panorama, monument en de boerderij Hougoumont) bezocht worden.

bron: Belga