Tweehonderdtal klimaatactivisten brachten nacht door aan Troonplein

Tweehonderdtal klimaatactivisten brachten nacht door aan Troonplein

Een tweehonderdtal klimaatactivisten heeft de tweede nacht van de protestactie Occupy for Climate doorgebracht op het Brusselse Troonplein. Dat zegt medeorganisator Greenpeace. Om 9 uur houden de aanwezige actievoerders een "algemene vergadering" en stippelen ze het programma van de dag verder uit. Het heeft enigszins de look van een festivalterrein met de tientallen tentjes die opgesteld staan op het gras van het Troonplein, maar het toont de wil van de klimaatbetogers om in de koude te blijven overnachten. En dat voor de tweede nacht op rij. N-VA-Kamerlid Peter De Roover kwam er vanochtend vroeg zelfs een kijkje nemen en sprak er met actievoerders.

Vandaag is D-day voor de klimaatactivisten, want in de Kamercommissie voor de wijziging van de Grondwet zal er gestemd worden over de herziening van artikel 7bis. Er wordt verwacht dat een aantal activisten die stemming zullen volgen.

"Het gaat dan vooral om aanwezig zijn, maar we willen tonen aan de politici dat we als burgers natuurlijk hun beslissingen opvolgen", zegt woordvoerder Thomas Leroy van Greenpeace.

Of de activisten na de stemming hun "Klimaatdorp" zullen opruimen en terug naar huis gaan is nog niet zeker. Dat wordt in een nieuw "algemene vergadering" beslist na de stemming in het parlement over artikel 7bis.

De jongeren van Youth for Climate vervroegen hun spijbelactie van donderdag naar dinsdag in het teken van de stemming rond artikel 7bis. Om 10.30 uur vertrekken ze aan het Noordstation en wandelen ze naar het Troonplein.

bron: Belga