Tweede Michelinster voor The Jane

Tweede Michelinster voor The Jane

Dat The Jane opnieuw een Michelinster binnenhaalt, is best opvallen. Het restaurant opende pas begin 2014 de deuren in Berchem bij Antwerpen en ontving dat jaar al een ster. «Twintig maanden en al twee sterren, ik denk dat we er even klaar mee zijn», zegt Bril. Daarnaast krijgen nog twee andere sterrenrestaurants een tweede ster: d'Eugénie à Emilie uit Baudour (Henegouwen) en La Villa in the Sky (Brussel). De zeventien bestaande tweesterrenrestaurants behouden hun status, wat de teller op twintig brengt.

Ook de drie Belgische driesterrenrestaurants mogen hun sterren houden. Topchef Geert Van Hecke van De Karmeliet (Brugge) kreeg tijdens de voorstelling van de Michelingids een ereteken. Van Hecke droeg twintig jaar lang drie sterren, maar zal eind volgend jaar de deuren sluiten. Ook Des Ardennes werd geëerd door Michael Ellis, de directeur van de gids, omdat zijn restaurant al 25 jaar in de Bib Gourmand staat, de gids van niet-sterrenrestaurants met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Hof van Cleve (Kruishoutem) van Peter Goossens en Hertog Jan (Zedelgem) van Gert De Mangeleer behouden eveneens hun drie sterren. Daardoor blijft de hoogste rang ongewijzigd.

Infografiek Metro

In de gids staan net als vorig jaar honderdzeventien eensterrenrestaurants, waarbij acht van de tien nieuwkomers in België liggen. Zes zaken moeten hun ster inleveren: Va Doux Vent (Ukkel), Lijsterbes (Berlare-Donk) en Becher Gare (Bech/Groothertogdom Luxemburg). Wegens beperkte openingsdagen leverde Vous Lé Vous (Hasselt) dit najaar zelf zijn ster in. Ciccio van Claudio Dell'Anno (Knokke) en D'Hoogh (Mechelen) hebben hun deuren gesloten.

Directeur van de Michelingids Michael Ellis zag afgelopen jaar drie tendensen in de Belgische keuken: een jonge generatie chefs die eigen restaurants oprichten na een opleiding bij grote chefs, chefs die meer met lokale producten werken en de casual inrichting bij meer en meer restaurants. De gids is te koop vanaf 16 december. De grootste nieuwigheid is de regionalisering van de selectie.