Tweede duur kankermedicijn vanaf mei terugbetaald Tweede duur kankermedicijn vanaf mei terugbetaald

Het Riziv betaalt vanaf mei het medicijn pembrolizumab (merknaam Keytruda) terug voor huidkankerpatiënten. Dat schrijft het Nieuwsblad op Zondag en wordt bevestigd op het kabinet van minister van Gezondheid Maggie De Block (Open Vld). De werkelijke kostprijs van dat medicijn wordt niet bekendgemaakt, omdat de prijs die het Riziv betaalt het resultaat is van onderhandelingen met de farmabedrijven. Oncologen schatten die prijs in het Nieuwsblad op meer dan 100.000 euro. Pembrolizumab past binnen immuuntherapie, een nieuwe therapie die beschouwd wordt als baanbrekend. Met die therapie worden tumoren via het eigen immuunsysteem van de patiënt aangevallen. Eind februari raakte al bekend dat een ander medicijn, nivolumab, vanaf april wordt terugbetaald voor de behandeling van mensen met vergevorderd melanoom. De Standaard schreef toen dat de behandeling van één patiënt jaarlijks 130.000 euro per jaar kost. Net zoals voor pembrolizumab is dat de prijs die de fabrikanten vragen - voor onderhandeling dus.

De Block heeft voor de periode 2015-2018 een pact gesloten met de farmaceutische industrie, waarmee er 350 miljoen euro voorzien is voor nieuwe, dure medicijnen. Voor de komende maanden en jaren verwacht men dat er nog meer van zulke dure medicijnen op de markt zullen komen. Het Riziv betaalt vanaf mei het medicijn pembrolizumab (merknaam Keytruda) terug voor huidkankerpatiënten. Dat schrijft het Nieuwsblad op Zondag en wordt bevestigd op het kabinet van minister van Gezondheid Maggie De Block (Open Vld). De werkelijke kostprijs van dat medicijn wordt niet bekendgemaakt, omdat de prijs die het Riziv betaalt het resultaat is van onderhandelingen met de farmabedrijven. Oncologen schatten die prijs in het Nieuwsblad op meer dan 100.000 euro. Pembrolizumab past binnen immuuntherapie, een nieuwe therapie die beschouwd wordt als baanbrekend. Met die therapie worden tumoren via het eigen immuunsysteem van de patiënt aangevallen. Eind februari raakte al bekend dat een ander medicijn, nivolumab, vanaf april wordt terugbetaald voor de behandeling van mensen met vergevorderd melanoom. De Standaard schreef toen dat de behandeling van één patiënt jaarlijks 130.000 euro per jaar kost. Net zoals voor pembrolizumab is dat de prijs die de fabrikanten vragen - voor onderhandeling dus.

De Block heeft voor de periode 2015-2018 een pact gesloten met de farmaceutische industrie, waarmee er 350 miljoen euro voorzien is voor nieuwe, dure medicijnen. Voor de komende maanden en jaren verwacht men dat er nog meer van zulke dure medicijnen op de markt zullen komen.

bron: Belga