Twee politieagenten gearresteerd in Brazilië voor moord op zwart gemeenteraadslid

Twee politieagenten gearresteerd in Brazilië voor moord op zwart gemeenteraadslid

Twee politieagenten zijn in Rio de Janeiro gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord in maart 2018 op het zwarte gemeenteraadslid Marielle Franco en haar chauffeur, zo heeft de nieuwssite G1 gemeld met aanhaling van gerechtelijke bronnen. Het gaat om twee leden van de militaire politie, van wie de ene de schoten zou hebben afgevuurd en de andere aan het stuur van de auto zou hebben gezeten waarin de twee zich verplaatsten.

Marielle Franco, een gemeenteraadslid van Rio die in een favela geboren was en sterk geëngageerd was tegen racisme, homofobie en politiegeweld, werd de avond van 14 maart vorig jaar met haar chauffeur Anderson Gomes in haar auto doodgeschoten op de leeftijd van 38 jaar. Ze zetelde voor de linkse partij PSOL (Partido Socialismo e Liberdade) in de gemeenteraad. Het drama lokte destijds massale betogingen uit in heel Brazilië.

Volgens de diensten van de procureur die met de strijd tegen georganiseerde misdaad belast is, werd de moord gedurende drie maanden nauwkeurig voorbereid.

Rio de Janeiro wordt sinds een twintigtal jaar geconfronteerd met het fenomeen van milities, groepen van agenten of ex-agenten die de wet stellen in de favela's.

bron: Belga