Twee op de drie automobilisten gebruiken gsm wel eens achter het stuur

Twee op de drie Vlaamse automobilisten geeft toe dat ze tijdens het rijden berichtjes lezen of bellen met de gsm in de hand. Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) wil hen laten beloven dat ze hun telefoon aan de kant leggen.
door
Belga
Leestijd 1 min.

De gevaren van gsm'en achter het stuur zijn bekend. Toch grijpt twee derde van de bestuurders in Vlaanderen tijdens het rijden naar de smartphone. Eén op de zes (16%) doet dat tijdens minstens de helft van de ritten, en zij vormen het hoogste risicoprofiel. Dat blijkt uit een online bevraging bij 1.250 automobilisten in opdracht van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Onder automobilisten tussen de 26 en 35, bedrijfswagenbestuurders, zelfstandigen en zij die jaarlijks meer dan 30.000 km afleggen, is het hoogste risicoprofiel goed voor elke keer ruim een derde van de bestuurders.

"We missen wat er in het verkeer gebeurt"

Samen met minister Weyts grijpt de VSV deze cijfers aan om een nieuwe campagne te lanceren. Kernboodschap van die campagne is weggebruikers te laten beloven dat ze de gsm aan de kant laten tijdens het rijden. "Door onze fear of missing out lopen we een groot risico te missen wat voor onze neus in het verkeer gebeurt, met alle gevolgen van dien", zegt Weyts. "Met de nieuwe campagne willen we extra benadrukken dat rijden zonder afleiding de nieuwe norm zou moeten worden."