“Twee meter afstand onvoldoende”: Britse wetenschappers adviseren aanpassing afstandsregel

“Twee meter afstand onvoldoende”: Britse wetenschappers adviseren aanpassing afstandsregel

De coronapandemie deelt momenteel rake klappen uit in het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal besmettingen de afgelopen weken explosief is toegenomen. Ziekenhuizen zijn overvol en op sommige plaatsen is er zelfs sprake van zuurstofgebrek.

In Londen zou 1 op 30 inwoners besmet zijn. Boosdoener is de gemuteerde, Britse variant van het coronavirus. Volgens sommige onderzoeken is de nieuwe variant zo'n 50 tot 60 procent besmettelijker. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoeveel mensen één iemand besmet, stijgt met de nieuwe variant ook met 0,4 tot 0,7 eenheden. Coronapatiënten met de gemuteerde variant zouden vermoedelijk meer virusdeeltjes aanmaken, waardoor risicocontacten ook gemakkelijker besmet geraken.

De wetenschappers van het Britse adviesorgaan SAGE vinden dat de geldende afstandsregels in het VK momenteel niet volstaan. Volgens The Daily Mail staat Brits premier Boris Johnson onder zware druk van het adviesorgaan om de huidige maatregel, die stelt dat er "meer dan één meter afstand" gehouden moet worden, aan te passen naar "meer dan twee meter afstand". In de praktijk betekent dat dat er drie meter afstand zal moeten worden bewaard.

Zin of geen zin?

Niet iedereen begrijpt de zin van de maatregel. Ze stellen dat ze weinig impact zou hebben, en bovendien zou de aanpassing van huidige afstandsaanduidingen in winkels en op de openbare weg een logistieke nachtmerrie betekenen. Volgens een woordvoerder van Downing Street zijn er momenteel geen plannen om de afstandsregel aan te passen, maar wordt alles "nauwgezet opgevolgd."

Iets dichter bij huis stellen de Nederlandse virologen Louis Kroes en Bert Niesters dat de huidige afstandsregels voor de nieuwe variant niet aangepast moeten worden. "De Engelse variant verspreidt zich op dezelfde manier", klinkt het in Trouw. “De maatregelen blijven dus hetzelfde. Handen wassen, mondkapje dragen en afstand houden. Het is nu niet ineens zo dat je 2,25 meter afstand moet houden omdat de Britse variant besmettelijker is."

In ons land zijn er in november reeds vier gevallen van de Britse coronavariant ontdekt. Voorlopig blijft het daarbij, maar viroloog Steven Van Gucht verwacht dat dat aantal met de terugkerende reizigers uit het VK nog de hoogte zal ingaan.