Twee jongeren uit Nice opgepakt die terreuraanslag wilden plegen

De Franse inlichtingendienst DGSI heeft recentelijk twee geradicaliseerde jongeren opgepakt uit Nice, de Zuid-Franse stad waar de zeer bloedige aanslag met een vrachtwagen plaatsvond op de nationale feestdag. De meisjes van 17 en 19 waren geradicaliseerd en worden ervan verdacht dat ze een jihadistische aanslag wilden plegen. Dat bevestigden gerechtelijke bronnen zondag nadat het Franse blad le Parisien over de zaak berichtte. De antiterreurafdeling van het Parijse parket was op 9 september een onderzoek gestart om na te gaan of de twee in contact stonden met Rachid Kassim. Die staat bekend als een propagandist van terreurgroep IS. Via de app Telegram roept hij vanuit IS-gebied op tot aanslagen.

De twee gaven bij ondervraging toe dat ze "een gewelddadige actie planden, onder invloed van Kassim, maar dat ze er alsnog van afzagen", aldus een bron. In hun woonst, in dezelfde wijk van Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de dader van de aanslag in Nice, werden geen wapens gevonden.

De twee werden op 17 september in verdenking gesteld voor terroristische en criminele bendevorming. De 17-jarige was nog niet gekend bij het gerecht, de 19-jarige wel. Zij dook op in een onderzoek naar een jihadistische filière uit Nice en stond sindsdien reeds onder gerechtelijke controle.

bron: Belga