Twee ex-agenten Franse geheime dienst vervolgd wegens samenwerking met China

door
Belga
Leestijd 1 min.

De twee gepensioneerde agenten van de Franse geheime dienst die eind vorig jaar in verdenking gesteld werden wegens verraad, zouden gevoelige informatie hebben doorgespeeld aan de Chinese autoriteiten. Dat zegt een gerechtelijke bron. De twee agenten waren lid van het directoraat-generaal voor Buitenlandse Veiligheid (Direction générale de la sécurité extérieure, DGSE), de Franse buitenlandse inlichtingendienst. Ze zouden zijn gerekruteerd door de Chinese autoriteiten als dubbelspion.

Volgens Franse minister van Defensie Florency Parly gaat het om bijzonder ernstige feiten die de twee ex-agenten ten laste worden gelegd. Parly bevestigde dat de agenten verdacht worden van het doorgeven van informatie aan een buitenlandse staat, maar ze noemde het land in kwestie niet.

Het verraad zou volgens tv-zender TMC en de krant Le Monde aan het licht zijn gekomen door een onderzoek van de centrale directie van Interne Inlichtingen (Direction centrale du Renseignement intérieur, DCRI), de binnenlandse inlichtingendienst in Frankrijk die valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar dat ontkent de Franse Defensie, die zegt dat ze zelf op het spoor van de overlopers is gekomen.

Ook de vrouw van een van de twee mannen is in verdenking gesteld omdat ze op de hoogte zou zijn geweest van de misdaden.

bron: Belga