Twee doden bij controversieel stierenworstelen in India

Twee doden bij controversieel stierenworstelen in India

In Tamil Nadu, een staat in het zuiden van India, zijn gisterenavond twee mensen om het leven gekomen tijdens een controversieel, maar traditioneel, stierengevecht. Dat zegt de politie. De sport, Jallikattu, werd door het Indiase hooggerechtshof verboden wegens te groot dierenleed. Maar onder enorme druk van de bevolking gaf de regering zaterdag de toestemming om tijdelijk wedstrijden te organiseren. Er raakten ook 90 mensen gewond. Bij Jallikattu wordt een stier losgelaten in een menigte. Mensen proberen zich daarbij zo lang mogelijk vast te klampen aan het dier. Deze traditionele sport is typisch voor de Tamil Nadu-streek, in het zuiden van het land. Maar in 2014 kwam er plots een einde aan de sport toen het hooggerechtshof Jallikattu verbood omdat het enerzijds om mishandeling van dieren ging, en anderzijds omdat er ook heel wat doden en gewonden vallen tijdens Jallikattu.

Sinds vorige week zijn duizenden mensen in de regio op straat gekomen om te protesteren tegen dit verbod. Een bus met een twintigtal Belgische toeristen zat hierdoor uren geblokkeerd in Tamil Nadu.

De regering is tijdens het weekend dan toch gezwicht voor het straatprotest. Sinds zaterdag is de sport tijdelijk opnieuw toegelaten. En dat heeft al meteen twee mensenlevens geëist in het district van Pudukottai. Negentig mensen raakten gewond tijdens het evenement, zegt de lokale politie bij monde van P. Anand.

Ondertussen gaat het protest in de regio verder tot het verbod helemaal is opgeheven, melden lokale media.

bron: Belga