Twee Amerikanen en Zwitserse vrouw onder slachtoffers

Twee Amerikanen en Zwitserse vrouw onder slachtoffers

Stilaan raakt meer informatie bekend over de slachtoffers van de aanslag in Nice. De Zwitserse autoriteiten bevestigen de dood van een landgenote, terwijl volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken minstens twee Amerikanen het leven lieten op de Promenade des Anglais. President Obama bood al "alle mogelijke steun" aan bij het onderzoek. Over mogelijke Belgische slachtoffers is nog niets bekend. Premier Charles Michel verzekerde vanmorgen dat ons land in permanent contact staat met de Fransen. Hij verwacht in de komende uren meer duidelijkheid.

Dat er Amerikanen onder de slachtoffers zijn, kan mogelijk een impact hebben op het verdere onderzoek. Na de aanslagen in Brussel - waarbij eveneens Amerikaanse doden vielen - heeft ons land een 'joint investigation team' opgericht met de FBI, waardoor de onderzoekers hun mogelijkheden plots fors uitgebreid zagen.

Denk bijvoorbeeld aan het ontcijferen van versleutelde berichten via het internet. "Daarover kreeg ik tot nu toe altijd de boodschap: 'dat kan niet'. Ineens was het mogelijk om dat te lezen", verklaarde federaal procureur Frédéric Van Leeuw destijds in de Kamer. "De Amerikanen hebben intern - dus niet op basis van internationale samenwerking - veel meer mogelijkheden dan wanneer België vanuit het buitenland een vraag stelt."

Het gezamenlijke onderzoeksteam van de Belgische diensten en de Amerikaanse FBI was een Europese primeur. Of met Frankrijk nu iets gelijkaardig wordt opgezet, valt af te wachten. Daarbij moet uiteraard worden opgemerkt dat de Franse inlichtingendiensten veel uitgebreider zijn en zelf al over een pak meer middelen beschikken dan de diensten in ons land.

bron: Belga