Twaalf jaar cel voor Belkacem

Twaalf jaar cel voor Belkacem

Het hof bevestigt daarmee de straf die Belkacem  vorig jaar in eerste aanleg kreeg. In 2010 richtte hij Sharia4Belgium op. Het staat volgens het hof vast dat de organisatie bestond uit aanhangers van het jihadistisch salafisme. Zo pleitte Belkacem voor het omverwerpen van de westerse democratie, de invoering van de sharia in België en de oprichting van een kalifaat. Belkacem beweerde dat hij enkel wilde provoceren, maar op basis van afgeluisterde telefoongesprekken kloppen die beweringen niet.

Verder oordeelt het hof dat Belkacem en andere leidinggevende figuren doelbewust jongeren rekruteerden voor de gewapende jihad en dat ze daarom in grote mate verantwoordelijk zijn voor hun radicalisering. «De jongeren werden geleidelijk met trainingen en lezingen geïsoleerd, geïndoctrineerd en intensief voorbereid voor de gewapende jihadistisch salafistisch strijd», klinkt het in het arrest.

Enkele leiders van de organisatie trokken in augustus 2012 al naar Syrië om het vertrek van andere leden te organiseren. «Ook na de officiële opheffing van Sharia4Belgium in oktober 2012 zijn nog tientallen leden vertrokken naar Syrië onder invloed van de verder durende indoctrinatie van de leidinggevende figuren», zo oordeelt het hof.

Foto Belga / D. Stockman