Turteltaks treft nu ook kmo's

Turteltaks treft nu ook kmo's

«Het kan niet zijn dat om de zoveel weken een nieuwe factuur uit de lucht komt vallen. Na bewoners van appartementen en alleenstaanden zijn het nu de kmo's die zowat 1.300 euro per jaar extra zullen moeten betalen. De Vlaamse regering moet haar huiswerk opnieuw maken en de Turteltaks terugtrekken», zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska. Hij roept Turtelboom (foto) om in het parlement duidelijkheid te komen scheppen over het dossier.

«Verwerpelijk»

Gisteren maakte het Vreg bekend dat de elektriciteitsfactuur van kmo's op een jaar tijd met 1.900 euro stijgt, waarvan 1.300 euro door de Turteltaks. Dat schrijft De Morgen. «De Turteltaks is verwerpelijk», reageert ondernemersorganisatie Unizo. «Door de heffing moeten kmo's binnenkort meer betalen dan de multinationals. Dat kan niet de bedoeling zijn, zeker niet omdat ze voor 70% van de werkgelegenheid zorgen in Vlaanderen.»

Volgens Turtelboom neemt de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid. «Het falende gratisbeleid en de oversubsidiëring moeten worden gestopt. De regering had de plicht om een schuld van 9,2 miljard euro weg te werken. Dat doen we door de lasten evenredig te verdelen. Als iedereen een inspanning doet, dan lossen we dit op.»