Turkije voert luchtaanvallen uit op Koerden in noorden van Irak

De Turkse luchtmacht heeft in het noorden van Irak de Koerdische organisatie PKK bestookt. Dat meldt het Turkse staatspersagentschap Anadolu. De Turkse legervliegtuigen hebben in het Kandil-gebergte "stelling van de separatistische terreurorganisatie vernietigd", zo meldt Anadolu in een verwijzing naar PKK. Over eventuele slachtoffers werd niets meegedeeld.

PKK wordt door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd. De organisatie beschikt niet enkel in Turkije, maar ook in Irak over verschillende basissen.

Turkije voert momenteel op drie verschillende fronten strijd tegen Koerdische milities: in eigen land, in het noorden van Irak en in het noorden van Syrië. Volgens de nieuwszender CNN Turk heeft het Turkse leger de voorbije 24 uur in Syrië twintig doelwitten van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) geraakt. Die militie heeft volgens Ankara banden met PKK.

Het geweld tussen de Koerden en de Turkse overheid is weer opgeflakkerd sinds er in juli 2015 een einde kwam aan een 2,5 jaar durende staakt-het-vuren. Sindsdien vinden er regelmatig aanslagen van Koerdische organisaties plaats in het zuidoosten van het land. De Turkse overheid voert op zijn beurt bombardementen uit, die in de Koerdische regio's heel wat schade en slachtoffers eisen.

De dertig jaar durende strijd tussen Turkije en Koerdische strijders hebben al aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost.

bron: Belga