Turkije opnieuw getroffen door dodelijke aanslag

Turkije opnieuw getroffen door dodelijke aanslag

Woensdagavond ontplofte om 18.30 uur lokale tijd een autobom in de politieke wijk in Ankara. Op het moment van de explosie reed er net een bus met militair personeel voorbij. Door de explosie vatten twee militaire voertuigen en verschillende wagens in de buurt vuur. Hierbij kwamen 28 mensen om het leven. Minstens 61 mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers bevinden zich zowel militairen als burgers.

De explosie vond plaats vlak bij een militair hoofdkwartier, het parlementsgebouw en regeringsgebouwen. In het presidentieel gebouw waren op het moment van de ontploffing veiligheidsgesprekken aan de gang. De bloedige aanslag is nog niet opgeëist, maar de Turkse premier Ahmet Davutoglu beschuldigt de Koerdische Arbeiderspartij PKK en de Syrische Koerden van de Volksbeschermingseenheden YPG van de aanval. Volgens Davutoglu is de dader een YPG-strijder uit Syrië, die de aanslag pleegde met steun van de «separatistische terreurorganisatie». Beide groeperingen ontkennen echter alle betrokkenheid. Veertien verdachten zijn opgepakt. Na de aanslag woensdagavond werden er luchtaanvallen uitgevoerd op de bases van de PKK in Irak.

Tweede aanslag

Bij een andere aanslag op een militair konvooi in het zuidoosten van Turkije zijn zeven militairen gedood. Een bom ontplofte toen de Turkse soldaten in een militair voertuig reden op de autosnelweg tussen de steden Diyarbakir en Bingol. Het is al een hele tijd onrustig in het zuidoosten van Turkije, waar vooral Koerden wonen.

Medeleven

Wereldwijd worden de aanvallen door politici veroordeeld. Onder meer secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft zijn medeleven betuigd aan de familie van de slachtoffers en het Turkse volk. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet de Turkse bevolking weten «de pijn te delen». Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en premier Charles Michel (MR) hebben de aanslag veroordeeld en hun deelneming betuigd.

De Turkse premier Davutoglu heeft zijn bezoek aan ons land afgelast. In Brussel is gisteren de Europese top van start gegaan, waar overlegd wordt over onder meer de Brexit en de vluchtelingencrisis.

AFP / Stringer