Turk aangehouden voor mensensmokkel in haven Nieuwpoort

De Veurnse onderzoeksrechter heeft een 43-jarige man van Turkse origine aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen. De verdachte was stuurman van een boot waar twaalf vluchtelingen op werden aangetroffen. Even voor 22 uur werden verdachte gedragingen gemeld ter hoogte van de haven van Nieuwpoort. Er werd contact opgenomen met de radartoren van Zeebrugge om het verdachte vaartuig te lokaliseren. Uiteindelijk kon een patrouilleboot van de scheepvaartpolitie de boot terugleiden naar de haven.

Bij een controle op het vaartuig werden maar liefst twaalf Syrische vluchtelingen aangetroffen. Ze waren afkomstig uit de Noord-Franse vluchtelingenkampen en hadden de intentie om het Verenigd Koninkrijk binnen te geraken. De vluchtelingen werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Onder hen bevonden zich enkele minderjarigen en zelfs een kind van amper vijf jaar oud.

De stuurman, een 43-jarige man van Turkse origine, werd gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. De onderzoeksrechter heeft hem aangehouden. Vrijdag zal de raadkamer beslissen of hij langer in de cel moet blijven.

bron: Belga