Tunnelboormachine voor nieuw regenwaterbekken in Sint-Pieters-Woluwe is klaar

Tunnelboormachine voor nieuw regenwaterbekken in Sint-Pieters-Woluwe is klaar

In Sint-Pieters-Woluwe is zondag officieel de tunnelboormachine boven de doopvont gehouden die het nieuwe regenwaterbekken er moet gaan graven. Dat waterbekken moet ervoor zorgen dat overstromingsproblemen in de vallei van de Struybeeck voorgoed verleden tijd worden. Als het stortregent, kunnen de riolen in de vallei op dit moment maar moeilijk het regenwater slikken. Gevolg: de straten staan er blank en kelders lopen onder.

Regenwaterbekkens zijn bedoeld om tijdelijk grote volumes water op te slaan, om de debieten in de riolen te regelen, de overstromingen tegen te gaan en de lozingen in het natuurlijk milieu te controleren. Bij hevige regenval stroomt het rioolwater via een overstort in het regenwaterbekken. Zodra de (onweers)bui achter de rug is, brengen pompen het opgeslagen water opnieuw tot in het riool. Het bewuste regenwaterbekken Grootveld krijgt een capaciteit van 8.000 m2, een lengte van 377 meter en een diameter van 5,2 meter.

Zondag werd de tunnelboormachine die het bekken zal graven officieel gedoopt met de naam 'Petra'. Petra weegt 270 ton en heeft een lengte van 8 meter. De machine ligt momenteel zo goed als geassembleerd in de bouwput. De bedoeling is dat er de komende twee à drie weken getest wordt en dat daarna de graafwerken kunnen starten. Die moeten afgerond zijn in september, legt werfleider Sander Cambron uit. Een machine van dit type werd onder meer ook gebruikt om de Diabolo tunnel te graven.

"Deze techniek maakt het mogelijk om de impact op de omwonenden en de mobiliteit aanzienlijk te beperken, aangezien de meeste werken onder de grond plaatshebben", zegt Vivaqua. De werken verlopen in twee grote fasen: de boring van de tunnel en de plaatsing van de tunnelwanden met behulp van prefabelementen (de segmenten). De ingangsput voor de tunnelboormachine - het vertrekpunt van de graafwerken - bevindt zich op de hoek van de Grootveldlaan en het Herendal.

bron: Belga