Tunesië keurt 26 kandidaten goed voor presidentsverkiezingen van september

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Tunesië mogen 26 kandidaten, waaronder 2 vrouwen, deelnemen aan de vervroegde presidentsverkiezingen op 15 september. Dat heeft de kiescommissie van het land aangekondigd.

Volgens de commissie werd de kandidatuur van de 26 aanvaard op een totaal van 97 personen die wilden deelnemen. De 71 afgewezen kandidaten mogen de beslissing van de commissie aanvechten, en op 31 augustus wordt dan een definitieve lijst aangekondigd.

Bij de goedgekeurde kandidaten zijn de Tunesische premier Youssef Chahed, minister van Defensie Abdelkarim Zbidi en mediamagnaat Nabil Karoui. Ook Abdelfattah Morou van de invloedrijke gematigde islamistische partij Ennahda, voormalig president Moncef Marzouki, en voormalig premier Mehdi Jomaa mogen naar de gunst van de kiezer dingen.

De deelnemende vrouwen zijn de voormalige minister van Toerisme Salma Loumi en politica Abeer Mousa, die gezien wordt als een loyaliste van het omvergeworpen regime van Zine el-Abidine Ben Ali.

Beji Caid Essebsi, de eerste Tunesische president die democratisch verkozen werd, overleed op 25 juli op 92-jarige leeftijd. Dat was vijf maanden voor zijn mandaat afliep, en dus werden de verkiezingen vervroegd naar 15 september. Essebsi werd in december 2014 verkozen, en loodste Tunesië door de democratische transitie in de nasleep van de opstand van 2011 die Ben Ali van het toneel verdreef.

Tunesië wordt gezien als het enige democratische succesverhaal van de opstanden tijdens de Arabische lente in 2010 en 2011. Maar na die opstanden kende het land een economische terugval en steeg ook de sociale onrust opnieuw.

bron: Belga