Tshisekedi keert op 27 juli terug naar Congo

Tshisekedi keert op 27 juli terug naar Congo

De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi wa Mulumba, die al bijna twee jaar in België verblijft, keert op 27 juli terug naar Congo. Vier dagen later zullen in het land manifestaties plaatsvinden waarin de tijdige organisatie van presidentsverkiezingen wordt geëist. Dat heeft zijn partij laten weten via een mededeling aan Belga. De 83-jarige Tshisekedi verblijft al sinds 16 augustus 2014 in ons land, om te herstellen van gezondheidsproblemen. Maar hij zal op woensdag 27 juli terugkeren naar de Congolese hoofdstad Kinshasa, zo meldt de Union pour la Démocratie et le Progrès social (UDPS), de grootste Congolese oppositiepartij.

"Bij die gelegenheid vragen we aan de hele bevolking zich te mobiliseren om hem een warme en waardige ontvangst te bieden", zegt Augustin Kabuya, persverantwoordelijke op het kabinet van Tshisekedi.

Sinds de gecontesteerde herverkiezing van president Joseph Kabila in 2011 heerst er een politieke crisis in Congo. Kabila is al sinds 2001 aan de macht. Grondwettelijk loopt zijn ambtstermijn af op 19 december en mag hij zich niet opnieuw kandidaat stellen. Maar bij de oppositie bestaat de vrees dat hij toch langer aan de macht zal blijven, bijvoorbeeld door de verkiezingen uit te stellen. Kabila heeft zich nog altijd niet uitgesproken over wat hij na 19 december van plan is.

bron: Belga