Trump ziet op laatste nippertje af van luchtaanvallen op Iran

De Amerikaanse president Donald Trump zou luchtaanvallen op Iran hebben bevolen, om ze dan in de nacht van donderdag op vrijdag op het nippertje weer af te blazen. Dat meldt de New York Times.
door
Belga
Leestijd 2 min.

De aanvallen - naar verluidt op bepaalde doelwitten zoals lanceerinstallaties - waren bedoeld als een vergelding voor het neerschieten door Iran van een Amerikaanse drone. Die had een waarde van 130 miljoen dollar of 115 miljoen euro. Tot 19 uur lokale tijd gingen militairen en diplomaten uit van een aanval. De operatie zat al in de aanvangsfase toen Trump het bevel gaf om de actie te staken, schrijft de krant onder aanhaling van hooggeplaatste functionarissen die anoniem willen blijven. Zo waren de vliegtuigen al vertrokken en lagen de schepen in positie. Er was nog niet geschoten. De actie had naar verluidt net voor zonsopgang in Iran moeten plaatsvinden om het aantal slachtoffers te beperken.

Midden Oosten

Indien de aanval op Iran wel was doorgegaan, zou dat de derde militaire actie van Trump tegen het Midden Oosten zijn geweest: in 2017 en 2018 was Syrië het doelwit. Waarom de operatie werd afgebroken, is voorlopig niet bekend. Ook is het onduidelijk of de aanvallen op een ander tijdstip wel zullen worden uitgevoerd. Volgens de New York Times wilden het Witte Huis noch het Pentagon op het bericht over de afgebroken militaire actie reageren, maar er werd ook niet aan de krant gevraagd om de publicatie van het artikel in te houden.