Trump zet Israël onder druk om "jodenhatende" Democratische politici toegang te ontzeggen

Trump zet Israël onder druk om "jodenhatende" Democratische politici toegang te ontzeggen

Israël zou zich "bijzonder zwak" tonen als het de Democratische politici Ilhan Omar en Rashida Tlaib niet de toegang tot het land weigert. Dat zegt de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter. De twee vrouwen, die vanaf zondag een bezoek willen brengen aan de Westelijke Jordaanoever, "haten Israël en alle joden", aldus Trump. Het is niet de eerste keer dat Trump de confrontatie opzoekt met Omar en Tlaib. Vorige maand zei hij nog dat de twee Democratische vrouwen net als twee van hun partijgenotes terug moeten keren naar het land waar ze elk vandaan komen. Enkel Omar, die uit Somalië afkomstig is, is niet in de Verenigde Staten geboren. De uitlatingen van Trump werden door critici dan ook als openlijk racistisch omschreven.

Met zijn nieuwe tweet zet Trump zijn ruzie met de Democratische vrouwen verder. Omar en Tlaib hebben al meermaals hun steun voor de Palestijnen uitgesproken en scharen zich aan de zijde van de beweging die ijvert voor een internationale boycot van Israël. Volgens Amerikaanse media twijfelt de Israëlische regering daarom sowieso nog of ze hen het land zal laten inreizen. De New York Times noemt de nieuwe tweet van Trump donderdag "een uitzonderlijk initiatief om een bevriende natie te beïnvloeden en binnenlandse politieke tegenstanders te straffen".

In ieder geval lijkt Trump met zijn bericht de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in de problemen te brengen. Een maand voor tweede parlementsverkiezingen in minder dan zes maanden tijd kan Netanyahu zich niet veroorloven als zwak over te komen, maar tegelijk kan hij het zich volgens analisten ook niet permitteren om de confrontatie op te zoeken met de Democraten, de grootste partij in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

bron: Belga