Trump zegt dat NAVO-partners verplichtingen beginnen na te leven

Trump zegt dat NAVO-partners verplichtingen beginnen na te leven

Tijdens zijn toespraak voor het Congres dinsdagavond zei de Amerikaanse president Donald Trump dat de NAVO-partners hun financiële afspraken beginnen na te komen, dankzij de directheid van zijn administratie. "We steunen de NAVO sterk, een alliantie die gevormd werd door de banden van twee wereldoorlogen die het fascisme onttroonden, en een Koude Oorlog die het communisme versloeg", zo zei Trump over de alliantie die hij in het verleden achterhaald noemde.

"Maar onze partners moeten aan hun financiële verplichtingen tegemoetkomen", ging hij verder. "En nu, door onze hele sterke en directe gesprekken, beginnen ze dat te doen. In feite kan ik u zeggen, het geld komt binnen."

"Vrije landen zijn de beste manier om de wil van de bevolking uit te drukken, en Amerika respecteert het recht van alle landen om hun eigen weg uit te stippelen. Mijn job is niet om de wereld te vertegenwoordigen, maar om Amerika te vertegenwoordigen", zo voegde Trump toe, waarop de Republikeinen rechtstonden om te applaudisseren.

Wel heeft Amerika baat bij minder conflicten, zei Trump, die toevoegde dat de enige oplossing voor humanitaire rampen is ervoor te zorgen dat mensen op de vlucht veilig naar huis kunnen terugkeren.

"Amerika is bereid nieuwe vrienden te vinden en nieuwe partnerschappen te sluiten waar er gemeenschappelijke belangen zijn. We willen harmonie en stabiliteit, geen oorlog en conflict", benadrukte de Republikein.

bron: Belga