Trump valt natuurparken aan

Trump valt natuurparken aan

Het gaat om Bears Ears National Monument, dat 85% zal krimpen tot 92.000 hectare, en de Grand Staircase Escalante, dat met ongeveer de helft zal afnemen. De twee beschermde parken liggen allebei in de staat Utah. Volgens Trump beknot de federale bescherming de jacht, landbouw, recreatie en economische ontwikkeling van de parken.

Beslissing van Obama

De president zakte af naar Salt Lake City, de hoofdstad van Utah, om het nieuws bekend te maken. Hij zei dat de vorige regeringen de Antiquities Act, de oude federale wet die bescherming van openbare gronden mogelijk maakt, "schromelijk hebben misbruikt". Trump vindt dat de overheid te veel land in beslag neemt. "Openbare grond zal weer dienen voor openbaar gebruik door het publiek", klonk het.

Het was Trumps voorganger, Barack Obama, die in december vorig jaar het Bears Ears tot beschermd gebied uitriep. Het andere gebied kreeg die bescherming al in 1996 dankzij de toenmalige president Bill Clinton.

Trump gaat ook onderzoeken of 25 andere natuurgebieden die sinds 1996 werden gecreëerd, kunnen worden afgeslankt. Het gaat onder meer om Gold Butte in Nevada en Vermillion Cliffs in Arizona.

Culturele doeleinden

Verschillende organisaties hebben al wettelijke stappen ondernomen tegen de beslissing van Trump. Het Native American Rights Fund (NARF), dat inheems-Amerikaanse volkeren vertegenwoordigt, diende al een klacht in om Bears Ears te beschermen. Het fonds zegt dat Trumps beslissing een aanval is op de vijf soevereine naties die diepe banden hebben met de regio en zo de grondwet schendt.