Trump roept op tot coalitie tegen terrorisme

Trump roept op tot coalitie tegen terrorisme

“Ik sta hier voor u met een boodschap van vriendschap, hoop en liefde”, vertelde de Amerikaanse president aan de vertegenwoordigers uit 55 Arabische en moslimlanden. De strijd tegen terreur is volgens Trump een “slag tussen goed en kwaad”. Hij zei dat het niet gaat om een strijd tussen religies of beschavingen, maar tussen “barbaarse criminelen die het menselijk leven willen uitroeien” en “fatsoenlijke mensen van alle religies die dat leven willen beschermen”.

Radicaal islamitisch terrorisme

Daarmee sloeg hij een opvallend milde toon aan. In zijn hele toespraak liet Trump geen enkele keer “radicaal islamitisch terrorisme” vallen, terwijl hij in zijn campagne het zijn voorganger Barack Obama en zijn tegenstander Hillary Clinton kwalijk nam dat zij dat begrip niet in de mond namen. Ook onderwerpen als democratie, mensenrechten en vrijheid liet de Amerikaan links liggen, tot ongenoegen van mensenrechtenorganisaties.

Voor het buurland en de aartsvijand van Saoedi-Arabië, Iran, was Trump wel bijzonder hard. “Alle landen moeten hen isoleren”, zei Trump. “Iran financiert en traint terroristen, kwaadaardige en andere extremistische groepen die vernieling en chaos in de regio verspreiden.”

De Amerikaanse president wees er verder nog op dat de Iraanse regering openlijk spreekt over massamoord, de vernietiging van Israël en de dood van Amerika. Ook de Saoedische koning Salman haalde zwaar uit naar zijn buurland, dat hij een «speerpunt van het internationale terrorisme» noemde.

Wapendeal

Zaterdag sloten de VS en Saoedi-Arabië al een gigantische wapendeal. In zijn toespraak beloofde Trump op dat elan verder te werken met de Arabische wereld. De landen mogen van Washington “een alliantie verwachten, gebaseerd op gedeelde belangen en waarden, om een betere toekomst voor ons allemaal te krijgen”.