Trump president-elect - Obama zegt dat hij meerderheid had kunnen verwerven in 2016

Trump president-elect - Obama zegt dat hij meerderheid had kunnen verwerven in 2016

President Barack Obama, die op 20 januari aftreed, gelooft dat de kiezer hem een derde mandaat had gegeven, moest dat grondwettelijk gezien mogelijk geweest zijn. Dat zij hij in een interview dat maandag vrijgegeven werd.

Obama werd geïnterviewd voor een podcast op internet door David Axelrod, politiek commentator bij CNN en Obama's hoofdstrateeg bij de presidentsverkiezingen van 2008 en 2012. In het interview zegt Obama ervan overtuigd te zijn dat zijn linkse beleid nog steeds succesvol zou kunnen geweest zijn bij de verkiezingen van 2016.

De Amerikaanse grondwet staat slechts twee termijnen toe voor een president, en dus werd Hillary Clinton de Democratische presidentskandidate. Zij verloor nipt van Donald Trump, die het haalde met een rechts-populistisch discours.

Volgens Obama vond er, ondanks de verkiezingsuitslag 8 november, tijdens zijn presidentschap een culturele verschuiving plaats. "De meerderheid gelooft wel in de notie van één Amerika dat tolerant, divers en open is en vol energie en dynamiek", aldus de president. "En het probleem is, het manifesteert zich niet altijd in de politiek, niet? Weet je, ik heb vertrouwen in deze visie omdat ik er vertrouwen in heb dat als ik nog eens kandidaat was geweest en deze visie had uitgedragen, ik denk dat ik een meerderheid van het Amerikaanse volk had kunnen mobiliseren om zich er achter te scharen."

Over Hillary Clinton zei hij dat ze "geweldig had gepresteerd onder moeilijke omstandigheden". Volgens Obama kreeg ze te maken met "een dubbele standaard", waardoor haar tekortkomingen uitvergroot werden.

bron: Belga