Trump ontketende net geen oorlog met Noord-Korea, zegt Woodward

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Donald Trump ontketende bijna een conflict met Noord-Korea met een tweet die het Pentagon "erg verontrustte" en die hij uiteindelijk niet postte. Dit zegt onderzoeksjournalist Bob Woodward. In de tweet wou Trump de terugkeer bevelen van de gezinnen van de zowat 28.500 Amerikaanse militairen die in Zuid-Korea gelegerd zijn, preciseerde Woodward in een interview dat zondag door CBS werd uitgezonden. Zo'n maatregel zou door Pyongyang meteen begrepen worden als het signaal van een nakende aanval van de Amerikaanse strijdkrachten, legde de journalist uit, die een boek schreef over het presidentschap van de zakenmagnaat.

"Op dat moment was de staf van het Pentagon heel erg verontrust en dacht die: Mijn God, die tweet, terwijl we over betrouwbare informatie beschikken dat de Noord-Koreanen dit gaan interpreteren als een indicatie van een nakende aanval", zei Bob Woodward.

In zijn boek, dat dinsdag verschijnt, schrijft de journalist, die bekend is van zijn onthullingen in de Watergate-affaire, dat Trump geobsedeerd was door de terugkeer van de Amerikaanse soldaten in Zuid-Korea. "Ik weet niet waarom ze daar zijn", zou de president op een vergadering gezegd hebben. "Laten we hen allemaal terugbrengen." Zijn minister van Defensie, James Mattis, legde hem daarop uit dat de Amerikaanse troepen daar bleven "om de derde wereldoorlog te vermijden".

bron: Belga