Trump ondertekent decreten voor doorlichting migranten en heropbouw leger

Trump ondertekent decreten voor doorlichting migranten en heropbouw leger

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag twee decreten ondertekend, waarmee hij radicaalislamitische terroristen wil weren en het Amerikaanse leger wil heropbouwen. Trump ondertekende de decreten in het Pentagon, nadat James Mattis de eed had afgelegd als de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie.

Het decreet dat terroristen moet buitenhouden voorziet in extra screenings voor mensen uit moslimlanden vooraleer ze mogen immigreren naar de VS.

"Ik voer een nieuwe doorlichtingsmaatregel in om radicaalislamitische terroristen uit de Verenigde Staten van Amerika te houden", zei Trump. "We willen hen hier niet. We willen er zeker van zijn dat we de bedreigingen die onze soldaten in het buitenland bestrijden niet ons land binnenlaten."

Trump ondertekende ook een decreet over de heropbouw van het Amerikaanse leger, dat "nieuwe vliegtuigen, nieuwe schepen en nieuwe middelen" krijgt. Dat moet er volgens de president voor zorgen dat de "opofferingen van ons leger gesteund worden door de handelingen van onze regering".

Eerder vrijdag herhaalde Trump te geloven in de effectiviteit van folteringen. Hij voegde toe dat de VS desondanks niet opnieuw folterpraktijken gaan invoeren, omdat Mattis het niet wil. "Hij heeft openlijk verklaard dat hij niet noodzakelijk gelooft in foltering of waterboarding", zei Trump op de persconferentie in het Witte Huis, na zijn ontmoeting met de Britse premier Theresa May. "Hij is een expert, hij is zeer gerespecteerd, hij is de generaal van de generaal...Dus ik ga op hem vertrouwen."

bron: Belga