Trump nodigt Netanyahu en Gantz uit volgende week in Witte Huis

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn belangrijkste politieke tegenstander Benny Gantz volgende week uitgenodigd in het Witte Huis. Hij wil er met hen praten over Washingtons langverwachte plan voor het Midden-Oosten. Dat zegt vicepresident Mike Pence. Trump suggereert al maanden dat hij binnenkort een plan kan onthullen voor Israël en de Palestijnen. Maar de timing was complex vanwege de twee algemene verkiezingen in Israël van het voorbije jaar.

De verkiezingen in april en september vorig jaar werden gevolgd door een maandenlange politieke impasse. Die resulteerde in nieuwe verkiezingen in maart. Netanyahu en Gantz zijn daarbij in een nek-aan-nekrace verwikkeld.

De regering-Trump profileerde zich tot nu toe als pro-Israël. Palestijnse leiders betwijfelen daarom dat Washington nu een rol kan spelen om vrede in de regio te brengen. Pence deed de aankondiging terwijl hij in Israël was voor de herdenking van de bevrijding van Auschwitz 75 jaar geleden.

bron: Belga