Trump meet de temperatuur op aan Palestijnse kant

Trump meet de temperatuur op aan Palestijnse kant

Op de tweede dag van zijn eerste bezoek aan Israël steekt Donald Trump vanochtend even door naar Palestijnse kant, voor een ontmoeting met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. De Amerikaanse president maakte er tijdens de eerste maanden van zijn presidentschap geen geheim van dat het smeden van een vredesakkoord tussen Israël en Palestina één van zijn buitenlandse paradepaardjes moet worden. Trump en zijn gevolg ontmoeten Abbas deze ochtend om 10 uur (lokale tijd) in Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever. De twee presidenten spraken elkaar begin deze maand al eens in het Witte Huis. Trump verzekerde Abbas er toen van dat de Verenigde Staten zich zouden inzetten voor een vredesdeal tussen de Palestijnen en Israël. "Ik heb altijd gehoord dat een vredesakkoord tussen Israeli's en Palestijnen misschien wel het akkoord is dat het moeilijkst te bereiken is. Laten we kijken of we dat kunnen ontkrachten. We krijgen het gedaan", klonk het toen zelfverzekerd. Concrete voorstellen kwamen er evenwel nog niet.

Abbas verzekerde zijn Amerikaanse collega op zijn beurt van Palestijnse medewerking. "Wij geloven dat we loyale partners voor u kunnen zijn in het realiseren van een historisch vredesakkoord onder uw leiderschap", klonk het.

Na de ontmoeting met Abbas gaat het terug naar Jeruzalem, voor een bezoek aan het nationale Holocaust-herdenkingsmonument Yad Vashem, gevolgd door een toespraak aan het Israël Museum. Daarna reizen de president en zijn gevolg rond 16 uur (lokale tijd) naar Rome, waar woensdag een ontmoeting met paus Franciscus op het programma staat.

Daarna is ons land aan de beurt. Trumps Air Force One landt morgen in de late namiddag in Brussel, donderdag woont de president in de hoofdstad een NAVO-bijeenkomst bij.

bron: Belga