Trump: "Handelsbesprekingen met China verlopen goed"

Trump: "Handelsbesprekingen met China verlopen goed"

De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China verlopen goed, met "goede bedoelingen langs beide kanten". Dit heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd, eraan toevoegend dat hij binnenkort de Chinese president zal ontmoeten om de laatste twistpunten te bespreken.

Trump zei in een reeks tweets dat hij vandaag de Chinese onderhandelaars ontmoet in zijn Oval Office. "Er zal geen definitieve deal worden gesloten vooraleer mijn vriend president Xi en ik elkaar in de nabije toekomst ontmoeten om een aantal van de oude en moeilijkere punten te bespreken, en erover eens te geraken", voegde hij toe.

Hij herinnerde eraan dat de douanetarieven op de 200 miljard dollar aan Chinese invoer vanaf 1 maart stijgen van 10 tot 25 procent, en dat "iedereen hard werkt" om tegen die datum een akkoord te hebben. "China wil geen verhoging van douanetarieven, en is van mening dat het veel beter is als het een overeenkomst sluit", zei de president.

De Verenigde Staten en China hebben gisteren hun moeilijke handelsonderhandelingen in het Witte Huis hervat, met als doel voor 1 maart hun economische relaties duurzaam te regelen. Als dat niet lukt dreigt een handelsoorlog.

De Amerikaanse regering wil een einde maken aan wat ze "oneerlijke" handelspraktijken noemt. Daarmee verwijst ze naar de gedwongen overdracht van Amerikaanse technologie in de context van joint ventures in China, de "diefstal" van de Amerikaanse intellectueel eigendom, en de massale subsidies aan Chinese staatsbedrijven.

China lijkt bereid te zijn tot toegevingen om zijn markt meer open te stellen voor Amerikaanse producten, maar minder tot structurele veranderingen.

bron: Belga