Trump goochelt met miljarden

Trump goochelt met miljarden

Trump heeft heel wat plannen. Zo voorziet hij 3 miljard dollar (2,8 miljard euro) voor zijn veelbesproken muur op de grens met Mexico, al houdt hij zelf vol dat Mexico dat op termijn zal moeten terugbetalen. Bovendien zullen de defensie-uitgaven stijgen met 54 miljard dollar (50 miljard euro). Ook de departementen Binnenlandse Veiligheid en Veteranenzaken krijgen extra budget. Dat alles blijkt uit wat al uitgelekt is over de begroting.

Stevig snijden

Om die plannen te kunnen financieren, moet hij elders echter stevig snijden. Zou zal het milieuagentschap EPA het met zo'n 30% minder moeten doen en zullen daar 3.000 jobs sneuvelen. Ook 3 miljard dollar (2,8 miljard euro) die bestemd is voor lokale initiatieven, wordt geschrapt. Een jaarlijkse kostenpost van 300 miljoen dollar (281 miljoen euro) voor het opschonen van de Grote Meren gaat de vuilnisbak in. Het Office of Energy Efficiency and Renewable Energy, een overheidsorganisatie die hernieuwbare energie promoot, verliest minstens 700 miljoen dollar (655 miljoen euro). Ook op ontwikkelingshulp wordt zwaar bespaard.

«Wat is belangrijker?»

«Het geld moet ergens vandaan komen», zei Mick Mulvaney, die verantwoordelijk is voor de begroting, daarover in de ‘Hugh Hewitt Show'. «De vraag is de volgende: wat is belangrijker? Is het belangrijker om de grenzen te bewaken en het land te verdedigen of om al die andere dingen te doen?»

Ondanks alle besparingen ziet het ernaar uit dat Trumps begroting diep in de rode cijfers zal duiken. Volgens het begrotingsdepartement van het Congres gaat het om een tekort van maar liefst 9 biljoen dollar (8,4 biljoen euro) het komende decennium. Dat zal erg gevoelig liggen bij de Republikeinse achterban van Trump, die veel belang hecht aan begrotingsdiscipline. De begroting die Trump deze week voorstelt is slechts een deel van de totale begroting, de rest volgt in mei.