Trump gebruikt voor het eerst vetorecht om muur te kunnen financieren

Trump gebruikt voor het eerst vetorecht om muur te kunnen financieren

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag zoals verwacht voor het eerst in zijn presidentschap zijn vetorecht gebruikt om een resolutie door het Congres te blokkeren en geld vrij te maken voor zijn grensmuur met Mexico. "Het Congres heeft het recht om deze resolutie goed te keuren en ik heb de taak om mijn vetorecht te gebruiken", zei Trump in het Oval Office, eraan toevoegend dat hij "zeer trots is om zijn veto te gebruiken". "Dit is wel degelijk een nationale noodsituatie", aldus Trump nog over de situatie aan de Mexicaanse grens, en hij nam het woord "invasie" in de mond. Hij bedankte bovendien de "geweldige, sterke" Republikeinen die tegen de resolutie hadden gestemd.

Trump had donderdag meteen na de stemming in de Senaat over het beëindigen van de noodtoestand aan de Mexicaanse grens al "Veto!" getweet. Met de resolutie wordt de noodfinanciering van de muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens tegengehouden.

Dat niet alleen het door de Democraten gecontroleerde Huis maar ook de Senaat, die in handen is van de Republikeinen, voor het beëindigden van de noodtoestand stemde, was een stevige slag in het gezicht van Trump. Twaalf Republikeinse senatoren stemden tegen Trump, waardoor de resolutie met 59 stemmen tegen 41 werd goedgekeurd.

Het is de eerste keer dat Trump zijn vetorecht gebruikt, sinds hij meer dan twee jaar geleden president werd.

Volgens NBC News zal het Huis van Afgevaardigden een stemming organiseren om het veto van de president te omzeilen. Dat kan het doen door de resolutie opnieuw ter stemming voor te leggen. Het veto wordt opgeheven als beide kamers van het Congres de resolutie met een tweederdemeerderheid goedkeuren. De kans is klein dat de Democraten zoveel steun zullen krijgen voor hun resolutie, waardoor de kans zeer groot is dat het veto overeind blijft.

Trump riep op 15 februari de nationale noodtoestand uit, om zonder parlementaire toestemming zijn muur langs de Mexicaanse grens te bouwen. Hij nam die maatregel omdat het Congres weigerde 5,7 miljard dollar vrij te maken voor het project. Door de noodtoestand uit te roepen, wilde de president de miljarden uit andere begrotingen halen.

De muur aan de Mexicaanse grens was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Trump.

bron: Belga