Trump en Clinton aan het feest, Rubio gooit handdoek in de ring

Trump en Clinton aan het feest, Rubio gooit handdoek in de ring

Donald Trump is weer een stapje dichter bij de nominatie van Republikeinse presidentskandidaat. Door zijn winst in vier staten heeft de miljardair intussen 621 afgevaardigden binnengehaald. «We gaan winnen, winnen, winnen, en we stoppen niet», klonk het in zijn overwinningsspeech. De strijd is echter nog niet gestreden, want er zijn 1.237 delegates nodig om genomineerd te worden. De gematigde gouverneur John Kasich ging in thuisstaat Ohio met de overwinning lopen, zijn eerste staat. Het wordt quasi onmogelijk om Trump in te halen, maar Kasich blijft hoopvol. Ted Cruz kon op Super Tuesday II geen enkele staat binnenhalen en blijft voorlopig steken op 395 afgevaardigden.

De Republikein Marco Rubio had gehoopt in thuisstaat Florida te winnen, maar tevergeefs. Trump kaapte de eerste plaats weg met 45,8% van de stemmen, terwijl Rubio achterop hinkt met 27%. Hij heeft dan ook besloten uit de race te stappen. «Dit jaar zullen we niet aan de winnende zijde staan», zei Rubio in een toespraak achteraf. «Hoewel het niet Gods plan was dat ik dit jaar, of misschien zelfs op een ander moment, president word, en hoewel ik mijn campagne vandaag stopzet, is het feit dat we zover zijn gekomen een bewijs van hoe bijzonder Amerika echt is.» Rubio verzamelde in totaal 163 afgevaardigden.

Ook Hillary Clinton blijft bij de Democraten de overwinningen aaneenrijgen. Al maakte Bernie Sanders het de oud-minister van Buitenlandse Zaken niet gemakkelijk in een aantal staten. Het verschil tussen beide kandidaten was zelfs in Missouri zo klein, net als bij de Republikeinen, dat er geen winnaars uitgeroepen werden. Clinton blijft haar voorsprong behouden met 1.094 delegates. Sanders heeft er 774 op zijn naam staan. De grens van 2.383 moet gehaald worden om genomineerd te worden als Democratische presidentskandidaat.