Trump dreigt opnieuw met heffingen op Europese auto's

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt er opnieuw mee ook heffingen in te voeren op wagens, als de Europese Unie geen toegevingen doet op het vlak van handel. Dat deed hij woensdag, een week voordat Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker naar de VS reist. Auto's zijn het grote punt ('the big one') in de gesprekken met Europa, als de EU niet akkoord gaat met wat Trump een eerlijk akkoord vindt, aldus de president, die dreigde met een "enorme vergelding".

Ook Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders verklaarde dat de VS nog steeds aan het kijken was naar heffingen op auto's, en dat de VS die optie openhouden. "Dat is zeker een optie op de tafel die de president overweegt, maar we zijn nu nog in het onderzoeksproces", zei ze.

Trump suggereerde eerder al dat heffingen op wagens tot 20 procent kunnen oplopen, om er zo voor te zorgen dat meer wagens in de VS gebouwd worden. Autobouwers hebben dan weer gewaarschuwd dat er jobs uit de VS kunnen verdwijnen indien de handelsoorlog erger wordt, aangezien het IMF verwacht dat die oorlog een negatieve impact zal hebben op de economische groei wereldwijd.

De VS hebben al importheffingen ingevoerd op staal en aluminium uit de EU, en de EU reageerde daarop met heffingen op Amerikaanse goederen. En ook met China, Canada en Mexico lopen de spanningen hoog op.

Woensdag kondigde minister van Handel Wilbur Ross trouwens nog aan dat de VS een onderzoek hebben geopend om te bepalen of de import van uranium een risico voor de nationale veiligheid betekent. Ook dat zou op termijn tot heffingen kunnen leiden.

bron: Belga