Trump dreigt met veto tegen resolutie om noodtoestand te eindigen

Trump dreigt met veto tegen resolutie om noodtoestand te eindigen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw met een presidentieel veto gedreigd als het Congres een resolutie aanneemt over het einde van de noodtoestand. Dat deed hij vandaag op Twitter. Het Congres, op initiatief van de Democraten, wil vandaag stemmen over het einde van de noodtoestand die Trump uitriep aan de Amerikaanse grens met Mexico. Verschillende Republikeinse Senatoren lieten al weten dat ze zich achter het voorstel scharen.

Trump riep op 15 februari de nationale noodtoestand uit, om zonder parlementaire toestemming "zijn" muur langs de Mexicaanse grens te bouwen. Hij wou 5,7 miljard dollar van het Congres, maar die kreeg hij niet. Door de noodtoestand uit te roepen, wil de president de miljarden uit andere budgetten halen. Die werkwijze is wettelijk, maar wel zeer omstreden.

Het Huis van Afgevaardigden in de VS, dat onder controle staat van de Democraten, stemde eerder al met een comfortabele meerderheid tegen de nationale noodtoestand. Ook een tiental Republikeinen steunde de tekst. Volgens de tegenstanders holt Trump de scheiding der machten uit.

Als de president effectief zijn veto gebruikt, dan kan het Congres dat nog wegstemmen. Daarvoor is in zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat een tweederdemeerderheid nodig.

bron: Belga