Trump benoemt nieuwe coördinator van nationale inlichtingendiensten

Trump benoemt nieuwe coördinator van nationale inlichtingendiensten

Joseph Maguire, de huidige topman van het National Counterterrorism Center, wordt de nieuwe coördinator van nationale inlichtingendiensten in de VS. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag bekendgemaakt. Maguire zal Dan Coast vervangen op 15 augustus, verklaarde Trump op Twitter. "Admiraal Maguire heeft een lange en gerenommeerde carrière in het leger gehad, hij ging in 2010 op pensioen bij de Amerikaanse marine", aldus de president. "Ik ben er zeker van dat hij goed werk zal leveren." Hij maakte meteen ook bekend dat de plaatsvervangende coördinator van nationale inlichtingendiensten, Sue Gordon, op 15 augustus vertrekt.

Eerder schoof Trump het Republikeinse Congreslid en medestander John Ratcliffe naar voren, maar die trok zich terug uit het benoemingsproces nadat de media zijn geschiktheid in twijfel trokken.

Volgens de Washington Post zou hij valse gegevens hebben verstrekt over zijn verleden als openbaar aanklager in Texas, om zo zijn ervaring inzake nationale veiligheid op te leuken. De New York Times berichtte dan weer dat intern meerdere Republikeinen opmerkingen zouden hebben gemaakt: Ratcliffe zou een te partijpolitiek profiel hebben voor de post van directeur van de nationale inlichtingendiensten. In de ogen van de Democraten had hij te weinig ervaring.

De directeur van de nationale inlichtingendiensten heeft de taak om de verschillende inlichtingendiensten van de Verenigde Staten te coördineren. Coats vervulde de functie sinds maart 2017, maar inhoudelijk lagen hij en Trump meermaals op ramkoers en de twee waren het vaak ook publiekelijk met elkaar oneens.

bron: Belga