Trump-adviseur Kellyanne Conway verlaat het Witte Huis

Kellyanne Conway, een van de langstzittende adviseurs van de Amerikaanse president Donald Trump, vertrekt aan het eind van deze maand uit het Witte Huis. Dat maakte zij maandag bekend. Conway liet in een verklaring weten dat ze haar adviseursrol neerlegt om zich meer op haar familie te kunnen focussen.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Conway liet weten dat het haar eigen keuze was om te vertrekken. Volgens ingewijden bracht ze president Trump zondag op de hoogte van haar vertrek. Ze zei nog dat haar echtgenoot ook veranderingen doorvoert. George Conway stapt zo uit het Lincoln Project, een politieke groep die strijdt tegen de herverkiezing van Trump in november.

Onenigheid

"We zijn het oneens over veel, maar staan verenigd achter wat het meest van tel is: de kinderen", zei Kellyanne Conway. Hun kinderen moeten de komende maanden immers onderwijs van thuis volgen. De 53-jarige Conway stond in 2016 aan het hoofd van de presidentscampagne van Trump, nadat hij eerder Paul Manafort als campagneleider had ontslagen. Na de gewonnen verkiezingen trad ze aan in het Witte Huis als adviseur.

Conway was de eerste vrouw die een gewonnen Amerikaanse presidentscampagne leidde. Het was in 2016 ook voor het eerst dat een vrouw de campagne van de Republikeinse presidentskandidaat voorzat. De bekendmaking van haar vertrek komt op de vooravond van de Republikeinse Nationale Conventie en met nog iets minder dan twee maanden tot de presidentsverkiezingen. Haar geplande speech woensdag op de conventie gaat volgens ingewijden wel door.