Trump acht Iran "volledig verantwoordelijk" voor aanval op Amerikaanse ambassade in Irak

Trump acht Iran "volledig verantwoordelijk" voor aanval op Amerikaanse ambassade in Irak

De Amerikaanse president Donald Trump ziet in de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad een "georkestreerde aanval" van Iran. Dat heeft hij duidelijk gemaakt in een reactie op Twitter. De Iraakse eerste minister Adel Abdel-Mahdi heeft de manifestanten intussen opgeroepen om onmiddellijk de site te verlaten.

Honderden manifestanten hebben dinsdag de Amerikaanse ambassade in Bagdad bestormd. Ze reageerden daarmee op de dodelijke luchtaanvallen die de VS hadden uitgevoerd op de door Iran gesteunde groep Kataib Hezbollah, een sjiitische militie die verantwoordelijk zou zijn voor een aanval waarbij een Amerikaan om het leven kwam. Het Iraakse leger zet traangas in om de manifestanten uit elkaar te drijven.

De Amerikaanse president Donald Trump ziet in de bestorming van de ambassade de hand van Teheran. "Iran voert nu een georkestreerde aanval uit op de ambassade in Irak. Ze zullen volledig verantwoordelijk worden gehouden", aldus Trump. Wat de gevolgen zijn van het verantwoordelijk stellen van Iran, wordt niet verduidelijkt.

"We verwachten dat Irak zijn troepen inzet om de ambassade te beschermen", tweet Trump nog.

Ontslagnemend premier Adel Abdel-Mahdi roept de manifestanten op om een einde te maken aan hun actie. "Elke aanval op een buitenlandse ambassade is een daad die strikt zal worden tegengegaan door de veiligheidsdiensten en wettelijk zal gesanctioneerd worden met de strengste straf", zo staat in een mededeling die hij heeft laten verspreiden.

bron: Belga