Trouwjurken als protest tegen vrijspraak verkrachters

In Libanon hebben activisten trouwjurken opgehangen uit protest tegen een verouderde wet. Die wet bepaalt dat verkrachters vrijuit gaan als ze trouwen met hun slachtoffer.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Op de boulevard aan het strand in Beiroet hangen 31 trouwjurken aan galgenkoorden. Ze zijn opgehangen aan palmbomen. "Er zijn 31 dagen in een maand en elke dag kan een vrouw verkracht worden en verplicht worden te trouwen met haar verkrachter", legt Alia Awada van de ngo ABAAD uit aan Al Jazeera.

Archaïsch

In februari stemde een parlementaire commissie al voor de afschaffing van het beruchte artikel 522. De wet wordt op 15 mei in het parlement gestemd. Activisten proberen de druk op de politici hoog te houden in de hoop dat er komaf gemaakt wordt met de archaïsche wettekst. Volgens minister van Vrouwenzaken Jean Oghassabian dateert de wet "uit het stenen tijdperk".

De installatie van bruidsjurken is een ontwerp van de Libanese kunstenares Mireille Honein. Zij noemde het kunstwerk ‘Undress 522', naar artikel 522 van de strafwet.

In december protesteerden vrouwen gekleed in trouwjurken die gemaakt waren van verbanden tegen de wet. Human Rights Watch ijvert al lang voor de afschaffing ervan.