Trek niet te snel door: welk type stoelgang heb jij?

Trek niet te snel door: welk type stoelgang heb jij?

‘Het pop-up PoepPaleis' wil met de expositie Nederlanders vaker na een grote boodschap een blik in het toilet laten werpen. “Poep zegt veel over onze gezondheid. We kijken wel vaak achterom, maar niet zo goed. Daarom is het nodig dat we er eens expliciet naar gaan kijken en het erover hebben”, stellen initiatiefneemsters Tessie Vilé en Nieske Castelein uit Utrecht.

De poepdeskundigen zette zeven soorten op een rij.

  1. Ronde harde drolletjes

Is dit jouw stoelgang? Dan wil dat zeggen dat je te weinig vocht binnenkrijgt. Je zal meer en regelmatiger moeten drinken.

  1. Aan elkaar geplakte dropjes

Komen er bij jou droge, aan elkaar plakkende dropjes uit? Dan gaat het al wat beter met je stoelgang, maar je spijsvertering is toch niet helemaal optimaal.

  1. Maïskolf

Dat je kaka eruitziet alsof je een maïskolf gebeeldhouwd hebt, is helemaal niet erg. Zacht en gebobbeld is een goed teken, zo mag het elke dag zijn.

  1. Smeuïge worst

Heb je een gladde versie van de maïskolf, die er meer uitziet als een worst? Dan ben je pas echt goed bezig. De gladde structuur laat je stoelgang vlot verlopen. Het liefst heeft deze worst ook nog een normaal bruine kleur, niet te licht en niet te donker.

  1. Zachte klodders

De structuur van deze kaka mag er dan voor zorgen dat je niet te hard je best moet doen op het toilet, toch heb je het best niet te lang. Houden de klodders langer aan, dan is het raadzaam om een dokter op te zoeken. Het kan een voorbode van diarree zijn.

  1. Papperige brij

Hetzelfde geld voor een papperige brij. Die kan eventueel ook nog harde stukjes bevatten. Hoe dan ook, ‘goede poep' is het zeker niet.

  1. Sausje

Ziet je stoelgang er meer als water dan als een vaste substantie uit, dan heb je waarschijnlijk iets raar gegeten. Dan kan je best meteen naar de dokter gaan.

Op de PoepPoster vindt je nog eens alle soorten terug. Facebook / Het PoepPaleis

De interactieve expositie is opgericht naar aanleiding van de Nationale Poepdag op 12 april in Nederland, een initiatief van de Maag Lever Darm stichting.  

[polldaddy poll="9722749"]