Treinstations zijn steeds minder een doelwit voor zakkenrollers

In 2016 zijn er 807 meldingen van zakkenrollerij in treinstations binnengelopen bij de politie. Dat is 37% minder dan in 2014. Volgens Kamerlid Franky Demon (CD&V) is dat de verdienste van de ordediensten. Hij dringt erop aan om de spoorwegpolitie niet af te bouwen.
door
Axelle.Lot
Leestijd 2 min.

Treinstations en de passagiers die daarin rondlopen vormen steeds minder een doelwit voor zakkenrollers. Dat blijkt uit de cijfers die Demon opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). In 2016, het recentste jaar waarover er volledige gegevens beschikbaar zijn, registreerde de Algemene Nationale Gegevensbank van de politie 807 gevallen van pickpockets in de Belgische stations. In 2014 waren dat er 1.289. Dat is een daling van 37%.

Grootsteden zijn jachtterrein

De meeste feiten werden geregistreerd in Sint-Gillis (165), Brussel (159), Schaarbeek (142), Antwerpen (50) en Gent (35). De stations van Charleroi, Luik, Leuven, Namen en Brugge vervolledigen de top 10 met respectievelijk, 37, 34, 33, 21 en 11 diefstallen. De cijfers voor het eerste semester van 2017 liggen in dezelfde dalende lijn, met 472 meldingen.

De daling is volgens Demon een gevolg van de grotere aanwezigheid van de ordediensten in de (grote) stations. Hij ziet er ook een gevolg in van de investeringen in camera's in de stationsgebouwen en treinen en de bewustmakingscampagne van de NMBS gericht op de reizigers. Het West-Vlaams parlementslid dringt erop aan om de spoorwegpolitie niet af te bouwen in de stations. "Hun aanwezigheid is uiterst belangrijk als het gaat om veiligheid en overlast in én rond het station", klinkt het. De spoorwegpolitie moet ook in de stations op de veiligheid toezien en niet enkel en alleen op de treinstellen, besluit Demon.

Meer agenten van Securail

Bij de NMBS zijn ze uiteraard tevreden met de cijfers. "We zetten sterk in op de veiligheid van onze reizigers en ons personeel, zowel in de treinen als in de stations", stelt woordvoerder Dimitri Temmerman. "In de eerste plaats werken we intensief samen met zowel de lokale politiezones als met de federale spoorwegpolitie. Ook onze eigen veiligheidsagenten van Securail zijn talrijker geworden."

"Daarnaast beheert de NMBS momenteel zo'n 10.000 bewakingscamera's, waaronder zo'n 5.000 in de stations en op de parkings. De beelden worden permanent gemonitord in onze controlekamers, maar de politie kan ze in het kader van een onderzoek ook opvragen. Tot slot organiseren we ook verschillende sensibiliseringsacties rond zakkenrollers."