Treinramp Buizingen - Parket heeft eindvordering klaar, nog geen datum voor raadkamerzitting

Treinramp Buizingen - Parket heeft eindvordering klaar, nog geen datum voor raadkamerzitting

Het parket Halle-Vilvoorde heeft zijn eindvordering klaar in het onderzoek naar de treinramp in Buizingen, die op 15 februari 2010 het leven kostte aan 19 mensen. In die eindvordering maakt het parket duidelijk welke personen het voor de politierechtbank wil vervolgen. Het is de Brusselse raadkamer die uiteindelijk zal beslissen of die personen ook zullen moeten terechtstaan, maar een datum voor de zitting voor de raadkamer is er nog niet. Dat heeft Belga vernomen op het parket Halle-Vilvoorde. De eindvordering van het parket komt er net geen zeven jaar na de treinramp. Het was op 15 februari 2010 dat de stoptrein Leuven-'s Gravenbrakel en de IC-trein Quévrain-Luik ter hoogte van Buizingen op elkaar botsten. Die ramp kostte het leven aan 19 mensen. Daarnaast vielen er ook ook 162 gewonden, onder wie 11 zwaargewonden.

Het Brusselse parket opende een gerechtelijk onderzoek, dat later overgenomen werd door het parket Halle-Vilvoorde en jarenlang aansleepte, onder meer wegens de ingewikkelde technische situatie op de plaats van de ramp. Uit het onderzoek bleek wel dat de bestuurder van de stoptrein door een stoplicht was gereden. Minder duidelijk is echter of dat stoplicht ook naar behoren werkte. De bestuurder zelf heeft steeds volgehouden dat het licht op groen en niet op rood stond, maar op basis van het onderzoek wordt daaraan getwijfeld. De onderzoeksrechter stelde de man in ieder geval in verdenking.

Diezelfde onderzoeksrechter stelde evenwel ook spoorbedrijven Infrabel en NMBS in verdenking, omdat de uitrusting van de treinen en het spoornet mogelijk nalatigheden of hiaten bevatte.

Het parket Halle-Vilvoorde wil voorlopig niet kwijt welke personen het in zijn eindvordering viseert.

bron: Belga