Traxio lanceert fietspaspoort

Traxio lanceert fietspaspoort

De koepel van de Belgische fietsensector Traxio Velo heeft de app Velo-Pass onwtikkeld, een nationaal registratiesysteem met centrale databank, in combinatie met een beveiligde QR-code die op de fiets aangebracht wordt. Het systeem wordt volgende week gelanceerd maar sommige fietshandelaars bieden het nu al aan. Naar analogie met de Car-Pass in de autobranche is diefstalpreventie een van de doelstellingen van de Velo-Pass.

"De fietshandelaar scant de QR-code, brengt één sticker aan op de verticale framebuis naar het zadel van de fiets en vult de gegevens in op de Velo-Pass. Dat kan gaan van het framenummer, het merk tot foto's van de factuur. Hij maakt een foto van de sticker met de code en twee foto's van de fiets. De eigenaar van de fiets downloadt de app en vult zijn gegevens in", zegt Guy Crab, algemeen secretaris van Traxio. "Een tweede sticker met dezelfde QR-code kan ook op de fiets aangebracht worden, maar wij raden aan die bij te houden, eventueel voor diefstalidentificatie."

Jaarlijks komen bij de politie in ons land meer dan 30.000 aangiftes van fietsdiefstal binnen. Het werkelijk aantal gestolen fietsen zou een veelvoud daarvan bedragen.

bron: Belga