Traangas afgevuurd op aanhangers die Bemba in Kinshasa verwelkomen

Traangas afgevuurd op aanhangers die Bemba in Kinshasa verwelkomen

De Congolese politie heeft traangas afgevuurd op de menigte die vandaag oud-rebellenleider en voormalig vicepresident Jean-Pierre Bemba wilde verwelkomen in de straten van hoofdstad Kinshasa. Bemba keerde vandaag na een afwezigheid van meer dan elf jaar terug naar het land. Hij wil er meedingen naar het presidentschap bij de verkiezingen, die gepland staan voor 23 december. De terugkeer van Bemba is de grootste politieke gebeurtenis in Congo sinds twee jaar. Vorige maand werd Bemba in een verrassende uitspraak van het Internationaal Strafhof in beroep vrijgesproken voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid die zijn militie volgens de aanklacht vijftien jaar geleden had begaan in de Centraal-Afrikaanse Republiek. In 2008 werd hij opgepakt in Sint-Genesius-Rode. In eerste aanleg was hij tot 18 jaar celstraf veroordeeld.

In Kinshasa was de politie op verschillende kruispunten en strategische plaatsen opvallend aanwezig. De hoofdstad is een van Bemba's machtsbasissen.

Iets na 12 uur verliet het konvooi van Bemba, onder begeleiding van de politie, de gebouwen van de luchthaven N'djili, even buiten Kinshasa.

Het konvooi kreeg strikte voorwaarden opgelegd. Zo moest Bemba's auto minstens 40 km/uur rijden, maar door de menigte rond de auto's haalde het konvooi die snelheid niet. "Als dat niet gebeurt, dan zal de politie traangas of elk ander middel inzetten om de bevolking uit elkaar te drijven", aldus een persbericht van Bemba's MLC. Uiteindelijk besliste de politie om de snelheid op te drijven, en daarbij werd dus ook traangas ingezet.

bron: Belga