Toyota blaast slimme rolstoel met vier wielen nieuw leven in

Toyota gaat samenwerken met Segway-bedenker Dean Kamen om de iBot op de markt te brengen. Dankzij deze uitvinding met vier wielen kunnen rolstoelgebruikers zich op ooghoogte van mensen zonder rolstoel begeven, trappen opgaan en rijden over moeilijk begaanbaar terrein. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De innovatieve rolstoel werd eind jaren 90 al ontwikkeld, maar in 2009 verdween de iBot al van de markt. Het prijskaartje van 25.000 dollar zat daar zeker voor iets tussen. Nu is er opnieuw goed nieuws: Toyota wil samen met Deka Research, het bedrijf van Kamen, de rolstoel alsnog verkopen.

"Ons bedrijf focust op mobiele oplossingen voor iedereen", zegt Osama Nagata, topman van de Japanse autofabrikant. "Het is belangrijk om ouderen en mensen met speciale behoeftes te helpen."

Dankzij de iBot kunnen gebruikers zich verhogen tot een hoogte van ongeveer 1,8 meter. De rolstoel heeft eveneens vier wielen, zodat gebruikers een trap op en af kunnen. Wanneer de nieuwe versie op de markt komt en hoeveel het zal kosten, is nog niet geweten.